Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 5.5.2009 og ble besvart 12.5.2009.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Heisann, jeg er ei jente på 18 år som har fått et ubehagelig problem. Eller, det er mer vondt enn det er ubehagelig egentlig.

Jeg utdanner meg til et yrke hvor jeg er påbudt å bruke vernesko hver eneste dag, og pr.dags dato går jeg i vernesko 1 dag i uken, og en hel uke i slutten av hver termin på skolen.
I starten merka jeg at jeg ble litt øm i leggene og anklene etter at jeg har brukt dem, men de siste månedene har smertene blitt uutholdelige. Knærne verker hver gang jeg har gått med dem et par timer, etter endt arbeidsdag har jeg så vondt at det å gå ikke er mulig. Dette blir litt bedre når jeg ikke bruker bena, f.eks sitter eller ligger, men smertene er der på et vis uansett. Når jeg står eller går verker knærne uansett, det gjør vondt å trø ned på bena. Og jeg har vondt noen dager etterpå, så går det over. Som regel er det så vondt at jeg velger å ta meg en ibux før jeg legger meg for å slappe av og for å få sove.
Dette skjedde som regel kun når jeg brukte verneskoene, men jeg merker nå i det siste at det begynner å bli vondt hvis jeg går med vanlige joggesko og det er blitt vondt å bøye knærne generelt. De dagene det er riktig ille, og jeg må gå ned en trapp, må jeg holde meg for å ikke falle, da det føles ut som om knærne svikter.

Hælene blir også ømme, når jeg tar av meg sko, føles det ut som om jeg går på puter.

Dette er blitt en så grusom situasjon for meg, at jeg er slutta å bruke vernesko til tusen kroner på jobb. Og det er helt på eget ansvar. Jeg trenger råd, gelèputer i skoene hjelper ikke. Jeg bor i en by, så det er såklart en del harde underlag som jeg må gå på, men alikavel.

Har dere noen tips til hva som kan lette situasjonen for meg? Jeg er ikke plattfot, har høy fotbue eller slike ting, ikke så vidt jeg vet, men hele familien min både på far og morssida er plaga med ledd og muskler ala rygg, hofter, albuer, skuldre og rygg. Det er faktisk blitt så ille at jeg vurderer å ta studiekompetansen til neste år og finne meg en annen type jobb som ikke krever det som jobben krever idag.

Jeg var aktiv med sykling og dans før, men så fikk jeg kyssesyka og sliter enda med den, 1,5 år etter. På den tiden hadde jeg veldig sterke ben, og jeg var aldri plaga med noe. Dette er en helt ny situasjon for meg.

(Smerter)

Svar:

Hei!

Med tanke på de omfattende plagene du har, så synes jeg det er helt riktig av deg å tenke på annen type arbeid som ikke belaster føttene/leddene så mye. Du har bare en kropp, og den skal holde resten av livet, og enkelte er ganske enkelt ikke bygget for å gå på hardt underlag.

Jeg vil likevel anbefale at du får en undersøkelse hos fysioterapeut som kan vurdere fotstillingen, knærne dine og muskulaturen generelt. Bestill gjerne time hos en som har en del erfaring med belastningsskader/idrettsskader. Der bør du også få råd om hva du bør gjøre videre fremover. Kanskje vil det være aktuelt å sette opp et program for å styrke knærne og bedre sirkulasjonen generelt i beina. Etter noen måneder med trening kan du kanskje bli litt mer belastbar, slik du var før du fikk kyssesyken. Siden du tidligere har vært aktiv på sykkelen, så kan det være en høyaktuell form for trening, siden det er så enkelt å justere belastningen, slik at du ikke får smerter i knærne eller føttene. Husk imidlertid å stille inn setet riktig, slik at du nesten får strukket ut knærne når pedalen er nede.

Vennlig hilsen fysioterapeuten

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut