Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 2.9.2011 og ble besvart 9.9.2011.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei jeg har pga karies (tannråte) store smerter og betennelse i tennene. Jeg har dårlig selvtilitt og sliter med mitt selvbilde pga dette ser grusomt ut. Jeg sliter også med konstant smerte. For å fikse tannproblemene vil dette koste meg over 100.000 kr. Jeg er nødt til og ligge i full narkose og opperere omtrent en hel dag. Jeg har ikke råd til denne behandlingen og lurer på hva jeg kan gjøre for å få hjelp? og hvordan går jeg fram? Jeg trenger også og få fikset tennene for å gå inn i det arbeidsyrket jeg ønsker.

Innsendt av gutt 25 år

(Tannhelse)

Svar:

Hei!

Økonomi er dessverre en viktig faktor når det gjelder tannhelse i Norge. Dersom du har noen spesielle sykdommer eller lidelser finnes det muligheter for å få dekt dette gjennom folketrygden. For eksempel sukkersyke. Det er veldig mange diagnoser, og du kan lese mer om dette her. Enkelte behandlinger gir refusjoner dekt gjennom folketrygden direkte, for eksempel operasjon av tenner/tannrøtter. Dette kan du også lese mer om på Helfo sine internettsider. Om du har en rettighet gjennom folketrygden, kan du gå både til offentlig og privat tannlege. Egenandelen vil variere ut ifra tannklinikkens egne priser, det kan derfor være lurt å sjekke litt priser på tannbehandling.                                                                                                                                Psykisk utviklingshemmede og eldre, langtidssyke og uføre i institusjon eller hjemmesykepleie har krav på gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten. Dersom du er under psykiatrisk behandling kan du få behandling i den offentlige tannhelsetjenesten.                                             Noen steder dekker studentsamskipnaden deler av lege- og tannbehandlingen (egenandelsystem) dersom du er student. Spør eventuelt studentsamskipnaden der du bor om dette. Sosialkontoret kan dekke tannbehandling. Dette avgjøres i forhold til inntekten din. Du kan snakke med det lokale sosialkontoret der du bor.                                                                                                                   Det er svært vanlig med tannbehandling på avbetaling, og de fleste tannleger hjelper deg gjerne med dette. Du har også krav på kostnadsoverslag før behandlingen starter. Da får du en pekepinn på hva det vil koste, og man kan dele behandlingen opp i ”bolker.”

Lykke til!

Vennlig hilsen tannlegen

 

 

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut