Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 7.12.2008 og ble besvart 11.12.2008.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei!
Gutt på snart 17 her.
I blandt blir jeg plaget av at øynene mine føles svært "tunge"/trøtte døgnet rundt! Ikke bare plager dette meg veldig, men også får jeg ofte (flere ganger i minuttet) rykninger i øynene, spesielt det høyre øyet. Rykningen går ut på at øyelukket lukker seg helt igjen uten at jeg kontrollerer det selv. Det er ikke som at jeg blunker, det blir mer som en rykning som både er plagsomt og i lengden vondt. Det føles litt som at øynene mine er litt tørre kanskje?

De andre i klassen min kommenterer ofte rykningene jeg får, og lurer på om noe er galt. Jeg for min del merker jo ikke alltid at rykningene skjer, men de sier det kan minne litt om at jeg "blunker" til de, noe som så klart kan virke veldig flaut og kjedelig ute på byen.

Dette har skjedd mange ganger i livet mitt, som oftest 1-2 slike "perioder" i livet mitt. Disse periodene kan vare fra alt mellom et par uker til opptil flere måneder av gangen.
Jeg sitter en god del timer på dataen hver dag, både på skole (hvor vi bare bruker PC), men også hjemme.

Burde jeg dra til lege?

(Kroppen)

Svar:

Hei,

dette er muskelrykninger av øyemusklaturen, ofte kalt leamus. Dette er ikke noe tegn på sykdom, og kan gjerne oppstå i perioder med mye stress eller pga søvnmangel. Leamus er ufrivillige muskelrykninger rundt øye. Dette skjer fordi muskelens nerve forbigående er litt irritert. Sammentrekningene er ganske rytmiske, smertefrie og kan vare i flere timer av gangen. Dette er ikke noe du trenger å få sjekket hos lege, det vil gå over av seg selv. Forebygg med nok søvn, mindre stress og begrenset PC bruk.

Hilsen legen

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut