Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 5.4.2011 og ble besvart 12.4.2011.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

hei. Jeg er ei jente på 21år. Etter samleie blir jeg ofte veldig sår nedentil, etter en dag eller to etterpå føles det som om kjønnslepper og området rundt skjedeåpningen blir veldig tørr og det klør kanskje en dag. (hender også at jeg kan få en sprekk eller to på kjønnsleppene, muligens fordi jeg blir tørr). Er dette noe galt? Finnes det noen salver eller lignende man kan bruke? (bruker forresten også glidekrem ved samleie i håp om å unngå sårhet, men blir det likevel).

Har også en utvendig hemorroide som ikke blir borte, har vært hos lege og fått behandling. Men en utvendig utposning blir ikke borte, og jeg må antageligvis få den fjernet kirurgisk. Vet du noe om hvordan dette fungerer? Hvor lang tid behandlingen tar? Hvor lenge man har smerter i ettertid? Vet svært lite om dette.

På forhånd takk for svar!:)

(Underlivsplager)

Svar:

Hei!

Det kan være flere årsaker til kløe, svie, smerter og ubehag under samleie:

- Noen kvinner får av og til, uvisst av hvilken grunn, infeksjon med gjærsopp i skjeden. Kløe er hovedsymptomet, videre blir hud og slimhinner etterhvert rødlige og man kan oppleve hvite hudflak som lar seg fjerne, stedet under disse kan da ha blitt enda mørkere rødt. Etterhvert kommer det også hvitlig utflod, som kan minne om cottage-cheeze. Dette er enkelt å behandle, man kan kjøpe soppmidler uten resept på apoteket.

- Av og til ser vi kroniske soppinfeksjoner som årsak til slike plager. Det er soppinfeksjoner som varer over tid eller som kommer hyppig igjen. De gir ofte mindre utflod og er en ganske vanlig årsak til smerter og svie under samleie. Det er vanskelig å diagnostisere denne tilstanden selv. Dette må undersøkes av lege og krever behandling med reseptbelagte tabletter.

- Kløe og svie kan også skyldes en seksuelt overført infeksjon, ofte det som heter urinrørskatarr. En viss andel av disse er forårsaket av klamydia, men vi ser også at andre bakterieinfeksjoner kan gi slike plager. Infeksjoner som herpes kan også gi lignende plager i underlivet. Dersom man har hatt ubeskyttet sex, vil det uansett være lurt å kontakte lege eller helsesøster slik at man kan få sjekket seg.

- Det finnes en rekke hudlidelser som ikke er nevnt her, både eksemer, infeksjoner og noen spesielle hudlidelser som kan gi slike plager. Dette kan legen finne ut av.

- Hvis man er tørr i skjeden eller spenner muskulaturen i bekkenbunner, kan man også få smerter og svie under samleie. Dette kan skje hvis man ikke er klar for samleie, hvis man slurver med forspill og ikke er skikkelig kåt, eller hvis man er usikker og nervøs – noe som er vanlig hvis man har opplevd smerter tidligere og frykter at det skal gjøre vondt. Det er viktig å være trygg på partneren sin og unngå samleie når man ikke har lyst eller ikke føler seg klar. Lange forspill ”klargjør” underlivet for samleie. Noen kvinner plages med tørrhet i skjeden og da vil glidemiddel ofte fungere godt. En sjelden gang ser vi at sykdommer, for eksempel reumatiske sykdommer eller bivirkninger av medisin, fører til tørrhet i skjeden og smerter under samleie.

Hvis man ikke blir kvitt plagene sine på egenhånd, bør man oppsøke lege for å få hjelp.

Hvis hemoroiden din fortsatt gir deg plager, kan det være aktuelt å behandle den med strikk. Hvis det bare er et kosmetisk problem, er det sannsynligvis best å la den være i fred. Dette kan legen din informere deg mer om.

Hilsen legen.

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut