Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 11.12.2008 og ble besvart 16.12.2008.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

heijjeg er en jente på 17 år som har fått vite at jeg kan kanskje ha fått kron sykdom, kan dere forklare meg hva dette er eller hvorfor jeg kan ha fått dette?

-takk

(Sykdommer)

Svar:

Hei,

Crohns sykdom er en kronisk tarmbetennelse som årlig påvises hos over 300 personer i Norge.
Omtrent halvparten har betennelse i både tykk-og tynntarmen, mens de øvrige har sykdom lokalisert til enten tynn- eller tykktarm. Noen opplever også plager fra resten av fordøyelseskanalen.
Betennelsen går dypt og omfatter både slimhinnen og underliggende tarmvegg. Sykdommen kan føre til nedsatt næringsopptak, og utvikling av tarmforsnevringer.
Plager som hudbetennelser og falske vevsganger, "fistler", særlig rundt endetarmsåpningen, kan forekomme. Hvis du har Crohns sykdom er diare vanlig, men den er ikke nødvendigvis blodig.
Ofte forekommer mavesmerter og oppblåst mave. Enkelte kan være slappe med vekttap, være blodfattig og ha høy senkningsreaksjon. Plager fra lever, galleveier, hud, ledd, øyne, nyrer, skjelett m.m. forekommer. Årsaken er ikke sikker. Arv kan spille en viss rolle. Hverken næringsinntak, bakterier eller virus er vist å være av sikker betydning. Derimot kan en overreaksjon fra kroppens eget forsvarssystem mot bakterier og andre tilførte stoffer i maten spille en rolle. Sykdommen er ikke smittsom.

Du kan lese mer om sykdommen her: http://www.pasienthandboka.no/default.asp?documentid=2189&mode=document  

Hilsen legen


 

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut