Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 17.12.2012 og ble besvart 25.12.2012.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei.

Er en jente på 17 år som er veldig usikker.
I det ene øyeblikket så er jeg kjempe glad og fornøyd, men så plutselig blir jeg ildsint og kan slå gjennom en vegg..
Har tidligere slitt med vekt og det å være fornøyd med seg selv, tenker hver kveld på at nå er det på tide å gjøre noe med kroppen sin. Har kraftig oppbygning med masse muskler, og er en relativt sterk jente. Er 162 cm høy og veier 66 kg, men er jeg overvektig da?

Er det noe galt med meg? Blir lei meg, blir glad, blir forbannet og slik er hele dagen min. Eller er det bare tenåringshormonene som slår til?

(Kroppen)

Svar:

Hei!

At humøret kan svinge er ikke uvanlig. Det kan være som følge av hormonell påvirkning, eller fordi man er labil i stemningsleiet, er litt nedi mellom eller føler seg deprimert. Eller at man ikke helt vet hvordan man skal kanalisere frustrasjon og uro. Det du kan ha nytte av, er å snakke med en voksen du har tillit til om hvordan du har det. Få snakke ut om hva som plager deg, og hva du har slitt med i den siste tiden. Det er alltid godt å kunne åpne seg og snakke. Det er noe alle bør lære seg å gjøre.
Du kan bruke helsesøster på skolen din som samtalepartner, og som hjelper når du sliter.

Du sier du er kraftig bygget og har mye muskler, og da er det vanskelig å gi en vurdering på om vekten din ligger for høyde eller ikke. En vekt på rundt 66 kg ligger så vidt over det man regner som normalvekt for en på din høyde, men har du mye muskulatur så behøver ikke det bety at du har en for høy vekt.
Her må man ta alt i betraktning. Det kan være greit å snakke med f. eks helsesøster om dette, og få råd i forhold til både kosthold og din egen selvfølelse og selvtillit. Jeg vil også råde deg til å skaffe deg selvhjelpsboken «Selvfølelse nå» av Mia Törnblom. Den er lettlest og et enkelt hjelpemiddel når man ønsker å jobbe med seg selv og styrke selvfølelsen.
Lykke til!

Hilsen helsesøster.

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut