Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 21.12.2009 og ble besvart 24.12.2009.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei. Jeg er ganske sikker på at jeg har utvendig hemoride, men har aldri sjekket det. Hva kan jeg gjøre for at de skal forsvinne? Hvem kan jeg henvende meg til ang dette?

Innsendt av jente 19 år

(Underlivsplager)

Svar:

Hei.

Hemoroider er egentlig blodårer (dekket av slimhinner) som sitter på slimhinneveggen i endetarmen. Av og til blir disse blodårene litt "slappe i fisken", slik at de henger nedover. Det er da de kalles hemoroider, og kan befinne seg både utenfor og innenfor endetarmsåpningen. Vi skiller mellom "ekte" og "falske" hemoroider. De ekte hemoroidene stammer fra litt lengre inn i endetarmen enn de falske. Forskjellen er videre at de falske oftere kan gjøre litt vondt, og synes bedre når legen undersøker endetarmsåpningen.

Hemoroider er ikke farlig, men de kan være ubehagelige, fordi de tidvis både kan blø og gi smerter. De oppstår ofte pga at man av en eller annen grunn øker trykket inne i endetarmsområdet. Slik trykkøkning kan forekomme om man er hard i magen og må presse avføringen kraftig ut, om man står mye, om man driver mye tungt kroppsarbeid eller om man er forstoppet eller har diarè. Gravide får også lettere hemoroider.

Om man spiser usunt, kan dette innebære at man f.eks får i seg for lite kostfiber. Kostfiber binder opp vann i innholdet tykktarmen og blir ikke tatt opp i kroppen i noen grad. Dermed fungerer fiber nesten som en børste som "feier tarmen ren". Får man i seg lite fiber, blir ofte volumet på tarminnholdet mindre, dette gjelder også om man spiser mye kjøtt. Når volumet på tarminnholdet/avføringen blir mindre, bruker den lengre tid gjennom tykktarmen. Da får tarmen bedre tid til å trekke vann ut av tarminnholdet, slik at tarminnholdet og dermed avføringen blir hardt. Hard avføring er vanskeligere å få ut av endetarmsåpningen, slik at man må presse mye for å få den ut. Slikt press øker trykket i området omkring endetarmen, og det kan altså lettere føre til hemoroider.

Scheriproct er en medisin som fås i stikkpille og som krem, og kan brukes til å smøre på hemoroiden. Legemiddelet er reseptfritt på apoteket. Følg bruksanvisningen på pakken.

Hemoroider kan komme tilbake, selv om de har vert vekk en stund. Det man selv kan gjøre for å prøve å forhindre dette, er f.eks. å passe på kostholdet sitt, slik det er beskrevet over. I tillegg vil det å ha gode toalettrutiner, der en prøver å få ut avføring iallefall èn gang daglig, være lurt. Da blir faren for forstoppelse mindre. I tillegg kan det være lurt å prøve å unngå langvarig ståing samt mye tunge løft. Dersom hemoroidene lett går tilbake, og det sikkert er snakk om hemoroider, behøver man ikke gå til lege med èn gang. Hos de som er voksne anbefaler man at lege oppsøkes, slik at man ikke feiltolker det man tror er hemoroider med noe annet.


Dersom du trenger hjelp til å bli undersøkt å få riktig behandling for hemoroider, kan fastlegen kontaktes. Hun/han har god trening i å behandle hemoroider.

Hilsen legen

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut