Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 15.5.2010 og ble besvart 21.5.2010.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei kjære klara klok.

Jeg har et veldig viktig spørsmål og ønsker å få svar så fort som mulig, det haster virkelig!

Min mor som er 56 år og litt overvektig fikk for ca 3 uker siden noe som jeg vil kalle for anfall. Hun fikk plutselig store smerter i hele venstre side av overkroppen (brystet, magen, rydden og litt i skulderen). I tillegg hadde hun hyperventilasjon og ville absolutt ikke høre på oss andre i familien når vi ba henne om å holde seg rolig. Jeg var ganske sikker på at dette ikke var hjerteinfarkt, fordi at hun så normal ut (fargen på huda, styrke, bevissthet, og ingen stråling i halsen osv). Ambulansen kom heldigivs ganske fort og de sa også at dette ikke er hjerteinfarkt. På sykehuset tok de røntgenbilder, blodprøver, blodtrykk og alt mulig. Det var absolutt ingen tegn til hjerteinfarkt. Etter det har hun hatt smerter i brystet og oversiden av magen og gått på smertestillende (Pinex Forte). Men i går var hun på Gastroskopi (tror jeg det heter) og der fikk hun vite at hun har betennelse i tolvfingertarmen. Nå går hun på en medisin som heter Somac 20 mg (videre står det på pakken: pantoprazol Enterotabl. Nycomed GmbH).

Jeg ønsker at dere gir meg litt informasjon om denne "plagen sykdommen" hun har fått - betennelse i tolvfingertarmen.
Jeg bekymrer meg veldig for henne, hun prøver å holde seg sterk men jeg ser at hun sliter. Fordi at i tillegg til denne betennelsen har hun hatt problemer med smerter i rygg og skulder.

Kan en slik sykdom føre til kreft eller andre "farlige" sykdommer? Hva kan hun selv og familien eventuelt gjøre for henne?

Jeg setter virkelig pris på deres hjelp!

Innsendt av jente 17 år

(Kroppen)

Svar:

Hei

Betennelse på tolvfingertarmen er ikke så helt uvanlig og kan gi alt fra litt ubehag til sterke smerter. Det kommer som oftest av at man har for høy syreproduksjon i magesekken slik at slimhinnen blir irritert og betent. Det kan utvikle seg til sår både i tolvfingertarmen og i magesekken. Som oftest lar det seg greit behandle med syrenøytraliserende medisiner som for eksempel Somac.

Det fører ikke til kreft.

Vennlig hilsen legen

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut