Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 23.1.2009 og ble besvart 30.1.2009.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei :)
Jeg har vell egentli ikke ett spørsmål, vill bare høre hva du syns.

Jeg vurderer å flytte til høsten for å gå folkehøyskole, men jeg vet at hvis jeg flytter så kommer jeg til å "slutte" å spise. Jeg føler egentlig et behov for å slanke meg, men har problemer med å la være å spise når jeg er hjemme på grunn av mamma! (Hun følger med meg, å skal hele tiden se at jeg spiser) Men hvis de drar bort så holder jeg meg langt unna mat eller kaster den!

Det hele startet for noen år siden, jeg følte meg utilpass med kroppen min, å fant ut at jeg skulle slutte å spise for å gå ned noen kilo. Jeg gikk ganske fort ned fra 48 til 42, men mamma merket på meg at det var noe galt! Så da begynte hun å følge med meg.

Å siden da har det gått opp å ned med spisingen min.

Jeg veier nå 47 kilo og er 166 høy, å vet at jeg kanskje ikke trenger å gå ned noe, men jeg ser fremdeles litt rundt magen, lårene, armene osv. som jeg gjerne skulle fått bort!!

Å jeg vet at hvis jeg flytter hjemmefra til høsten, laangt vekk fra mamma og maset hennes så kommer jeg til å starte på nytt med "tullet" mitt som de kaller det.

Også lurer jeg på om det er noen ordning på folkehøyskoler generelt hvor man kan få noen å snakke med eller få hjelp fra hvis noe sånt skulle skje?
Jeg har en god del problemer utenom, så jeg går til psykolog og div andre ting.

Å syns du det er dust av meg å flytte hvis jeg vet at jeg kommer til å slutte å spise?

Dette her høres egentli ut som en fjortiss-fase, men det er sånn livet mitt har vært i de siste årene, jeg har fått hjelp for det, men syns ikke det hjalp noe særlig..


Jente 18 ..

(Følelser)

Svar:

Hei.

Du skriver ikke så mye om hvorfor du har lyst til å gå på folkehøgskole. Er det "bare" fordi du vil slutte å spise eller er det fordi du egentlig har veldig lyst på den opplevelsen som et år på folkehøgskole kan være? Jeg stiller dette spørsmålet fordi du kan tenke gjennom egen motivasjon og at du kan tenke gjennom hvor mye anorektiske tanker får styre deg og hvor mye du selv med dine tanker, drømmer og behov får lov til å bestemme i ditt liv.

Slik som du beskriver situasjonen nå, så høres det ut som at du trenger mammas støtte for å holde deg frisk. Du har en lav vekt, men føler deg for rund. Det er slitsomt å ha det sånn og da kan det få deg til å unngå mat selv om du vet at du må spise. Det å begynne på folkehøgskole kan gi den forandringen du trenger for å komme ut av dette mønsteret, men det kan også gjøre at det blir mer fastlåst. Det er bra at du klarer å være ærlig på dine tanker og følelser knyttet til dette. Jeg anbefaler deg å bruke tid på å snakke med psykologen din om nettopp dette dilemmaet. Du får best hjelp og oppfølging gjennom at du klarer å være ærlig på hvordan du har det og hvordan du opplever at ting henger sammen.

Folkehøgskoler har alltid et godt støtteapparat rundt elevene. Det er mulig å planlegge en god ramme rundt deg før du starter på skoleåret slik at du kan få den hjelpen  du trenger der og da. Nå har du god tid på å jobbe med dette fram mot høsten. Lag deg noen mål som kan motivere deg til å gi slipp på opptattheten av mat og kropp og heller gi plass til at du kan ha en god trivsel i hverdagen.

Det er bra at mamma merker når noe er galt og stiller opp for deg. Du opplever ikke at hjelpen har vært nyttig til nå, men ikke gi opp av den grunn. Det tar tid å jobbe seg gjennom det som er vanskelig, men det er fullt mulig å få det bra. Bruk den hjelpen du får aktivt og sett deg mål som gjør at du selv kan ta ansvar for maten din. Det er første steg mot å bli mer selvstendig og nå målet om skolegang eller andre drømmer du har.

Jeg håper dette kan være noen støttende ord til deg.
Lykke til videre.

Vennlig hilsen Klinisk konsulent

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut