Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 4.8.2009 og ble besvart 11.8.2009.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

hallo. jeg lurer på noe ang kjærlighetsforhold. det er et ordtak som sier at "man tukter de man elsker", og jeg har begynt å skjønne at dette stemmer. jeg har vært med kjæresten min i to år nå og jeg er veldig glad i han, og vi har et bra forhold. men det har seg slik at jeg noen ganger tenker stygt om han, at han er frekk, nedlatende og noen ganger slitsom, og dette gjør at vi noen ganger krangel. men det er jo ganske vanlig. sånn var det aldri når vi flørtet den lille perioden før vi ble sammen. så hvordan har det seg at man ser alle de negative sidene ved en man elsker og bare glemmer alle de positive?? hvorofr blir man mer sint over de negative sidene enn man blir glad for de positive? er det bare sånn mennesklig natur er? jeg kunne aldri sagt noe stygt til den personen jeg hater mest i verden, men jeg kunne sagt noe stygt til kjæresten min, hvorofr er det sånn?? er det noe fasitsvar på dette?

Innsendt av jente 17 år

(Kjæresteforhold)

Svar:

Hei!

Den man elsker tukter man, står det i Bibelen. Dette vil jeg påstå er et utsagn som er noe utgått på dato. Det er nok dessverre en del som opplever at noen lever etter dette, og ikke har mye respekt for sine medmennesker, eten det er den man elsker eller andre.

Man skal kunne ha ulike mener og oppfatninger at ting, men allikevel ha respekt for hverandres meninger og holdninger. Man skal ikke undertrykke og kue sine nærmenste fordi de ikke er som deg eller tro og mener det du gjør.

Når du sier at du av og til tenker at kjæresten din er frekk og nedlatende og litt slitsom, så handler ikke dette om å tukte noen. Dette er nok mer normale ting som kan forekomme etter hvert som man har vært sammen over tid. Følelser endrer seg, og man kan se sin kjæreste i et annet lys enn da man var så forelsket at alt var rosa og sett med filter. Alle har både positive og negative sider ved seg. Forhåpentligvis overveier de positive de negative. Det du opplever som negativt ved din kjæreste, er ting som provisere og irritere deg. Det er helt normalt. Det er samtidig ting dere som par kan snakke om. Både dine og han negative sider er ting dere kan gjøre med, for å forbedre dere som personer.

Når man diskuterer med sin kjæreste, så kan man av og til bli veldig irrasjonell, og man kan si ting man angrer i ettertid. Noe av grunnen til at det blir slik, kommer nok av at man står hverandre så nærme, man kjenner hverandre ut og inn. Allikevel er det galt å bruke ting mot hverandre, og å bli stygg mot hverandre når man diskuterer og krangler. Det går an å snakke sammen på en god måte, og finne ut av ting uten at man sårer hverandre. Dette er ting du må tenke igjennom, bevisstgjøre deg selv på hvordan du er og reagerer i ulike settinger. Det trenger ikke være slik at du slenger dritt til han og er stygg når dere krangler. Det er litt opp til deg selv å ta et oppgjør med måten du tankler problemer på. Noe fasitsvar har jeg ikke, men som sagt må du selv tenke igjennom hva du gjør og hvorfor det blir slik. Dersom det blir slik i lengden, kan det ende opp med et brudd, fordi det er grenser for hva man tåler av negativitet i fra andre personer.

Lykke til!

Hilsen helsesøster.

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut