Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 30.1.2012 og ble besvart 31.1.2012.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei. Når jeg vranger penisen sitter forhuden på penisen fast i penishodet, jeg klarer ikke å vrange penisen helt, jeg klarer bare å se en liten del av penishode. Huden har liksom grodd seg fast i hodet. Hva skal jeg gjøre?
Hilsen gutt på 15 år.

(Gutters underliv)

Svar:

Hei

Det høres ut som om du har trang forhud. Trang forhud er vanlig hos barn og tenåringer.

Dersom du har smerter når du trekker forhuden helt tilbake (eller hvis det ikke er mulig å trekke forhuden helt tilbake) tyder det på at den er for trang. Det finnes flere muligheter for å rette på dette.

Det første du kan prøve er å smøre forhuden din inn med en krem som inneholder kortison morgen og kveld i fire til åtte uker. Vask først med litt lunkent vann, slik at huden/slimhinnene er rene før du tar på kremen. Etter et par ukers behandling kan du forsøke å tøye forhuden forsiktig ved å prøve å trekke den tilbake. Det er ikke meningen at det skal være veldig vondt og du skal heller ikke ta i så det begynner å blø. Dersom forhuden skades, er det nemlig fare for at forhuden kan bli enda trangere pga arrdannelse. Etter hvert vil forhåpentligvis forhuden vide seg ut slik at du får trukket den skikkelig tilbake uten smerter.
Dersom den blir trangere etter en liten stund kan du gjenta denne prosedyren.
Det går an å forsøke med Hydrokortison 1% krem som du får kjøpt på apoteket uten resept, men ofte trengs sterkere kortisonkrem og da må du til lege for å få resept.

Når du smører med Hydrokortison eller andre reseptbelagte kortisonkremer, skal disse smøres på selve forhuden og du må prøve å komme så godt til som mulig. Hva som er innside og hva som er utside av forhuden kommer an på hvor langt man klarer å dra den tilbake, men alt skal smøres. Hvis du har sår hud må du vente med behandlingen til huden er leget, og i slike tilfeller anbefaler vi at lege får undersøke penis før behandlingen startes. Dersom du er i tvil om du har diagnosen "trang forhud", bør også lege få undersøke først.

Dersom behandlingsforsøket som angis over ikke hjelper, bør du enten oppsøke fastlegen din eller lege ved helsestasjon for ungdom. Legen gjør en vurdering av tilstanden og finner ut hvilken behandling som er best egnet. Hvis det er aktuelt med kirurgi, blir du henvist til kirurg. Dette gjelder spesielt ved smerter og hvis du ikke får trukket forhuden skikkelig tilbake når penis er slapp.

Det er viktig å få gjennomført en slik operasjon når forhuden er alt for trang.
Hvis dette ikke gjøres kan du få smerter, blødninger og ubehag ved onani og samleie.

Operasjonen er ikke stor, du får vanligvis reise hjem fra sykehuset samme dag. Hvordan operasjonen gjøres er litt forskjellig. I de fleste tilfeller skjærer kirurgen forhuden med to snitt og syr den sammen på en spesiell måte slik at den blir videre. Etter operasjonen vil forhuden kunne trekkes tilbake, men utseende på den vil bli litt annerledes. Dersom dette er aktuelt for deg, vil kirurgen forklare deg nøyaktig hva som skal skje under operasjonen før du blir operert.
Er du under 16 år, er konsultasjon og behandling gratis. Er du over 16 år, må du betale egenandel hos legen (ca. 130 - 160 kroner), mens selve operasjonen er gratis ved norske sykehus.

Etter en slik operasjon er det viktig å holde penis i ro i noen uker. Hvis sårene har grodd fint skal det ikke være noe problem å være seksuelt aktiv etter 2-3 ukers tid.

Når det gjelder sex:
Så lenge du passer på å rulle kondomet helt ned på roten, vil ikke det at forhuden din er litt trang ha noe å si for hvor godt kondomet sitter.
Selv om du ikke klarer å trekke forhuden bak penishodet når den er stiv, vil du kunne ha like god sex som om du klarte det.

På Klara Klok finner du en oversikt over alle landets helsestasjoner for ungdom. Der kan du finne den helsestasjonen som ligger nærmest der du bor.

For å finne ut hvem som er fastlegen din kan du ringe Fastlegetelefonen på tlf. 810 59 500 eller gå inn på Helfo

Hilsen helsesøster

< Tilbake

Lignende spørsmål

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut