Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 14.6.2010 og ble besvart 15.6.2010.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

hei.
jeg lurer på om kjønnsvorter forsvinner av seg selv eller må man ha behandling for å bli kvitt dem?

Innsendt av gutt 23 år

(Kjønnssykdommer)

Svar:

Hei.

Først vil jeg bare si deg at kjønnsvorter (kondylomer) er svært vanlig og ikke farlig. Kjønnsvorter er seksuelt overførbart. Alle typer vorter skyldes infeksjon med humant papillomavirus (HPV) . Det finnes over 150 typer av dette viruset og noen av disse er forbundet med kjønnsvorter. Sykdommen kan forebygges ved å bruke kondom ved samleie.

Kjønnsvorter er spisse, stilkete eller blomkålsliknende vorter som  kan se forskjellige ut og være fra millimeter- til centimeter store, enkeltstående eller danne grupper av varierende størrelse. Kjønnsvorter kan sitte rundt endetarmsåpningen eller i endetarmen, rundt skjedeinngangen, i skjeden, i urinrøret eller på livmorshalsen.

Papillomavirus er som sagt svært vanlig. Åtte av ti av alle seksuelt aktive vil en eller annen gang ha hatt en genital HPV-infeksjon. Den er spesielt vanlig i de første årene etter at man har debutert seksuelt. Det er like vanlig hos menn som hos kvinner. De fleste vet ikke at de har eller har hatt denne virusinfeksjonen, da man oftest er smittet uten å ha synlige vorter.

Dersom man får sykdommen kan man behandle dette ved medikamentell behandling der det brukes såkalt podofyllin-toksin. Dette stoffet hemmer celledelingen til hudcellene, og ved bruk av dette vil vortene etter hvert forsvinne. Man kan selv pensle dette stoffet på vortene morgen og kveld i 3 dager. Deretter skal man ta pause i 4 dager, og så eventuelt gjenta prosedyren.
Det finnes også en krem (Aldara®) som virker på vortene. Kremen påsmøres 3 ganger hver uke og gnis inn til den ikke synes. Preparatet kan svekke kondomer og pessar, og seksuell kontakt anbefales ikke mens kremen er på huden. Kremen vaskes av etter 6-10 timer. Behandlingen kan gjentas i inntil 4 måneder.

Ved store vorter og vorter som er vanskelige å behandle, kan legen operere, fryse eller brenne vekk vortene. Behandlingen hjelper Ikke alltid. Studier har vist at 60-90%; blir kvitt vortene med den behandlingen som blir gitt.

Vortene  forsvinner som regel av seg selv etter 6-12 måneder med hjelp av kroppens eget immunforsvar. Av den grunn er det derfor ikke alltid nødvendig med noen form for behandling. Men det kan være tilfeller der de ikke forsvinner innen 12 mndr. Hvis kondylomene gir plager eller er til sjenanse kan de behandles lokalt med ulike midler. Det er derfor helt opp til deg selv om du vil behandle dette dersom det viser seg at det er kjønnsvorter du har. Behandlingen tar sikte på å fjerne de synlige kondylomene og på den måten hjelpe kroppens immunforsvar til å kontrollere viruset.

Foreløpig finnes det ingen behandling som kan fjerne viruset som er årsaken til kondylomer. Det forskes for å utvikle metoder som stimulerer kroppens eget immunforsvar mot papillomavirus. Men det finnes altså ingen behandling du kan gjennomføre som fjerner viruset fra kroppen. Man kan kun forsøke å fjerne vortene. Viruset vil etterhvert forsvinne av seg selv.

Håper dette var til litt hjelp, hilsen legen.

< Tilbake

Lignende spørsmål

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut