Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 10.3.2010 og ble besvart 12.3.2010.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei,

Jeg har til vanlig gått på microgynon p-piller i snart 2 år. men jeg har hatt ett par måneders opphold nå, dette fordi jeg ikke hadde det store behovet for dem, og jeg glemte dem hele tiden. så jeg bare sluttet.
for 1 uke siden begynte jeg på dem ijen, og hadde ubeskyttet sex på dag 7 etter at jeg begynte på pillene. det sies at etter 7 dager så skal man være sikker. men siden det skjedde på den 7-ende dagen, er det sikkert eller usikkert? vurderer og ta en angrepille, men vet ikke om det er nødvendig? må i så fall ta den pillen ganske snart.
Jeg har tatt p-pillene hver kvell siden jeg begynte på dem igjen, så dersom jeg tar en angrepille -vil jeg fremdeles være sikker videre, eller må jeg ta forhåndsregler og vente nye 7 dager?

Jente 19

(Prevensjon)

Svar:

Hei jente 19 år.

Det er fort gjort å glemme en pille. Men da du ofte glemmer å ta p-pillene til rett tid bør du kanskje vurdere å gå over til å bruke prevensjon som du tar sjeldnere. Da kan du vurdere p-plaster p-sprøyte eller p-ring (les mer om prevensjon her; seksuellopplysning.no )

Hvis du har glemt p-pille er det viktig å ALLTID bruke kondom eller ikke ha samleie i SJU dager (”karantenedager”) etter at pillen(e) er glemt. Hvis du imidlertid har hatt samleie rett før eller etter dagen du glemte p-pillen, kan det være aktuelt å ta nødprevensjon.
Ved glemt kombinasjons p-pille (Mercillon, Yasmin, Microgynon, Synfase, Loette, Yasminell, Marvelon, Diane o.l):
Nødprevensjon bør tas hvis du har hatt samleie første uka etter glemt(e) p-pille(r)og har glemt minst en p-pille den første uken på brettet eller minst fire p-piller uke 2 eller 3.

Etter å ha tatt angrepillen anbefales det å fortsette å ta p-piller som vanlig, og det anbefales å bruke et lokalt prevensjonsmiddel(kondom, pessar) frem til neste menstruasjon.

Vennlig hilsen helsesøster

< Tilbake

Lignende spørsmål

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut