Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 25.2.2010 og ble besvart 3.3.2010.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Jeg går på p-piller, men har glemt en pille. Jeg er nå på den 6 dagen i uke 2 å merket det igår. Jeg vet ikke når jeg glemte pillen, men tror det var i uke 2 på brettet. I bruksanvisningen står det at jeg skal ta den glemte pillen å fullfør brettet. Jeg har hatt sammleie i begge disse ukene og er nå redd for at det kan være en risiko for at jeg blir gravid. Det jeg har tenkt nå først er å se om jeg får menstrasjon, men hvordan skal jeg gjøre det når jeg nå har en pille for my ?

Innsendt av jente 17 år

(Prevensjon)

Svar:

Kjære jente 17år!

Det er fort gjort å glemme en pille.

Hvis du har glemt p-pille er det viktig å ALLTID bruke kondom eller ikke ha samleie i SJU dager (”karantenedager”) etter at pillen(e) er glemt. Hvis du imidlertid har hatt samleie rett før eller etter dagen du glemte p-pillen, kan det være aktuelt å ta nødprevensjon.

Du sier ikke noe om hvilken pille du bruker og derfor skriver jeg her generelt.

Ved glemt kombinasjons p-pille (Mercillon, Yasmin, Microgynon, Synfase, Loette, Yasminell, Marvelon, Diane o.l):
Nødprevensjon bør tas hvis du har hatt samleie første uka etter glemt(e) p-pille(r)og har glemt minst en p-pille den første uken på brettet eller minst fire p-piller uke 2 eller 3.

Hvis du har glemt p-pillene i uke 3 på brettet (uansett hvor mange), bør du hoppe over påfølgende pillefri/hormonfri uke og ta aktive piller videre i stedet slik at mensen utsettes for å sørge for trygg prevensjonseffekt videre også etter de sju ”karantenedagene”.

Fortsett å ta pillene slik du skal og begynn på et nytt brett når dette brettet er tomt ( du vil da ha en pille til overs)  Dersom det går mer enn 12 timer før du tar en ny pille, kan effekten være redusert ( noen piller, og du skriver ikke hvilken pille du bruker, og det er også 36 timer for noen piller uten at effekten reduseres)).  kommer til forventet tid før du gjør noe.

Vennlig hilsen helsesøster

< Tilbake

Lignende spørsmål

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut