Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 5.7.2011 og ble besvart 5.7.2011.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Jeg har hørt mye om klamydia. Blandt annet at symptomene ikke alltid vises... er det bare med det første eller er det hele tiden du har det at symptomene ikke vises? Kjæresten min og jeg har vert ilag i 11 mnd nå, men jeg mistenker at jeg kanskje kan ha klamydia og fått det fra ham. Han er min første og eneste men jeg er ikke hans første, han har hatt sex med en annen jente ganske rett før vi ble ilag. Jeg har merket litt kløe og vondt når jeg tisser men det kommer og går og jeg har prøvd å behandle det som en soppinfeksjon, men det hjelper ikke. Kan dette vise seg å vere klamydia etter så lang tid? og i så fall, hvordan kan man teste dette, ved urinprøve?

Innsendt av jente 17 år

(Kjønnssykdommer)

Svar:

Hei!

Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt. Det er en av de aller vanligste seksuelt overførbare infeksjonene (kjønnsykdommene) i Norge. 50-80 % får ingen symptomer og det er mange som går lenge med infeksjonen uten å vite det.

Klamydia er farlig fordi den noen ganger kan gi eggstokk- og egglederbetennelse hos jenter, noe som igjen av og til kan gi langvarige magesmerter eller problemer med å bli gravid senere. Eggstokk- og egglederbetennelse kan gi livstruende infeksjoner, og må ofte behandles på sykehus med store mengder antibiotika.

Gutter kan få betennelse i bitestikkelen, som både kan gi smerter og sterilitet. Klamydia er den viktigste årsaken til sterilitet hos både gutter og jenter i Norge.

Mange av de som blir smittet av klamydia er altså uten symptomer, men de symptomene gutter kan ha er:
- Væsking eller utflod fra urinrøret.
- Svie ved vannlating eller hyppig vannlating.
- Smertefull, rød og hoven pung.
- Utslett eller sårhet på penishodet.

De symptomene jenter kan ha er:
- Forandret utflod eller blødninger mellom menstruasjonene.
- Svie ved vannlating eller hyppig vannlating.
- Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag.
- Smerter under samleie (støtsmerter) og blødninger etter samleie.

Hvis du kan ha klamydia eller en annen seksuelt overførbar sykdom, bør du teste deg. Dette gjelder uansett om du har symptomer eller ikke. Alle som har hatt en eller annen form for seksuell kontakt uten kondom, bør teste seg for klamydia, selv om de ikke har symptomer. Både gutter og jenter kan teste seg med en urinprøve. Det er viktig at første del av urinstrålen er med i prøvematerialet og det er viktig at det har gått minst en-to timer siden man sist tisset. Jenter kan også ta prøven med en prøvepinne fra skjeden selv (dette kan legen eller helsesøster forklare), noe som øker prøvens kvalitet. Prøven kan også tas under en underlivsundersøkelse av legen.

Hvis du ikke har symptomer, kan du teste deg hos lege eller helsesøster. Hvis du har symptomer bør du oppsøke en lege for å finne ut om det kan være andre årsaker til plagene enn klamydia eller om man har en eggleder/eggstokk/bitestikkelbetennelse. Både fastlege, helsestasjon for ungdom og helsesøster på skolen tilbyr gratis testing og veiledning.

Klamydia kan enkelt behandles med en kortvarig antibiotikakur.

Både testen og behandlingen er gratis.

Du blir ikke immun mot sykdommen, så selv om du har hatt klamydia før, kan du få det på nytt. Du bør derfor teste deg for klamydia hver gang en har sex uten bruk av kondom med en ny partner.

Du regnes som ferdigbehandlet en uke etter avsluttet kur. Du kan da ha sex igjen. Hvis du har fast partner må også han/hun få behandling slik at ikke du blir smittet påny igjen.

For å beskytte deg mot klamydia og andre kjønnssykdommer, må du bruke kondom. Alle landets helsestasjoner for ungdom og utekontakter deler ut gratis kondomer. En del Unginfo-kontorer har også gratis kondomer, det samme har enkelte helsesøstere på skolen.

På Klara Klok finner du en oversikt over alle landets helsestasjoner for ungdom, Utekontakter og Unginfo-kontorer.

Hilsen legen

< Tilbake

Lignende spørsmål

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut