Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Grensesetting

Bare du er sjef over din kropp! Det er du som bestemmer hvor dine grenser går, og det er ditt ansvar å gi beskjed når noen overgår dine grenser. 

 

Kyssing, kos eller sex skal være ønsket og lystbetont. Er det ikke det, så er det viktig å si nei, og å komme seg ut av situasjonen. Et nei er alltid et nei, men det er ikke alltid like lett å si nei. Du har selv ansvar for å forsikre deg om at partneren din er med på leken, og du har selv ansvar for å si nei, eller uttrykke at du ikke ønsker å delta. Det er nemlig ikke alltid like lett å skjønne hvor andre menneskers grenser går. Mange unge opplever situasjoner der de i ettertid skulle ønske at de var mer bevisst på sine egne grenser. Kanskje er en usikker på seg selv, og redd for å bli sett på som prippen eller feig, selv om det som skjer ikke føles riktig. 

 

 

En voldtekt defineres i internasjonal rett som seksuell omgang uten samtykke. Samtykke innebærer å uttrykke et ønske om å ha seksuell omgang, enten gjennom ord eller handling. 
Har man sagt nei, eller på andre måter gitt uttrykk for at man ikke ønsker seksuell omgang, så har man ikke samtykket til handlingen.
Samtykke må alltid ses i lys av omstendighetene. Dersom man er i en tvangssituasjon, eller man er bevisstløs på grunn av rus, skade eller søvn, eller utsettes for vold eller trusler, så kan man ikke gi oppriktig samtykke. 

 

Sexpress eller seksuelle tilnærmelser kan være andre eksempler på andre områder hvor det er viktig å være bevisst sine egne grenser. 

Skriv utSkriv ut
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?

Temaer knyttet til Grensesetting