Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

Hei jeg har et uvanlig problem som jeg ikke er spesielt stolt av. Jeg er 23 og jomfru, noe som folk ser på som taperaktig. Tro meg, dette vet jeg. Jeg er ikke stolt av det, men jeg kan ikke gjøre noe med det. Jeg har aldri møtt min biologiske far og ble mobbet for det siden barneskolen. Jeg er overvektig og har blitt mobbet for det siden ungdomsskolen. Og mistet håret mitt da jeg var 18-19. Så det lille av selv tillit jeg hadde er borte for lenge siden. Mine venner debuterte seksuelt da de var mellom 15-18. Og her er jeg, 23 og jomfru... Det ironiske er at de behandler kvinner dårlig, og det gjør meg kvalm. Kvinner liker meg ikke pga hårtapet mitt, det er de ærlige nok å si, og hver gang jeg blir avvist "dør" jeg bare mer innvendig. Folk har ødelagt psyken min med mobbing og nedverdigende snakk hele livet mitt. Dette har resultert i at jeg har stengt meg inne, har sosial angst og er nervøs hele tiden. Det er utrolig slitsomt, og slik har det vært i mange år. Hatet og selvforaktet bare vokser inni meg mer og mer. Jeg hater virkelig meg selv. Det eneste som gjør meg litt munter er tanken på at jeg skal på skolen til høsten på drømme linja. Derimot frykter jeg at jeg skal mislykkes med å oppnå drømmen min. Og at klassen jeg havner i skal dømme meg for den fordømte elendige gen feilen min, altså hårtapet. De få vennene jeg hadde har konstant køddet med vekta og hårtapet mitt så jeg snakker ikke mye med dem. Klarer ikke å møte folk eller være ute. Jeg går til psykiater, men det hjelper ikke. Er jeg stolt av å være denne taperen? Nei. Jeg vil bare ha tilbake mitt gamle liv.

Og en ting til, jeg er ikke en som hater kvinner, tvert imot, jeg "forguder" dem. Men nå har det seg slik at jeg føler et hat mot kvinner som har hatt type. Inni hodet mitt så tenker jeg at kvinner som er jomfru er de eneste som faktisk er verdt noe. Ikke at det finnes mange kvinnelige jomfruer over 16. Men noe gjør at jeg føler et slags hat ovenfor disse kvinnene. Og at jeg synes at det er ekkelt å tenke på at en annen mann har holdt på med henne. Jeg føler meg tom, og jeg er så sliten. Hvorfor tenker jeg slikt om kvinner? Jeg føler at jeg vil date en jomfru først hvis jeg noen gang skulle få meg kjæreste. Alt dette tærer på psyken min, og humøret er på bånn. Jeg frykter for at hvis jeg ikke føler meg bedre om meg selv snart, så ja... Jeg vil egentlig ikke ta selvmord, men alt dette er så sinnsykt slitsomt så av og til så tenker jeg på slikt, og det skremmer meg. Og absolutt ingen jeg kjenner har noen av disse problemene. Og jeg har gitt opp på å prøve å skaffe meg kjæreste. De påpeker bare hårtapet og avviser meg. Og dette uvanlige "hatet" mot kvinner som har/har hatt kjærester, hvorfor? Hvorfor vil jeg bare date kvinner som er jomfru? Jeg var forelsket i en venninne av meg i mange år, hun var jomfru helt til for litt siden, hun er 19 nå og fikk akkurat en kjæreste. Nå liker jeg henne ikke lengre. Hva skal jeg gjøre? Jeg får snart nervøst sammenbrudd. Og hvordan skal jeg godta at jeg ikke blir å få kjæreste før jeg er 30 i hvert fall? Norske jenter på min alder liker ikke skallede, og det har jeg fått bevist mangfoldige ganger. Den beste tiden av livet mitt er nå, og min ungdomstid var akkurat slik som nå. Føler at livet mitt er en vits. Jeg mislykkes i alt jeg gjør. Når ikke en gang psykiateren min får meg til å føle meg bedre, ja da er det ikke vits i å prøve en gang. Og lykke piller nekter jeg å bruke. Problemene vedvarer uansett om jeg bruker den dritten, hjelp meg... Jeg føler meg som verdens største drittsekk.

Forresten, er det slik at jo mer sex kvinner har, så utvides dem nedentil, og blir mindre og mindre trange? Eller er det trangt de første gangene, også blir de bare løsere nedentil? Fordi jeg vet kvinner sier at de første gangene kan være vondt, men så slutter det. En siste ting, kan dere plis gi meg tips om hvordan jeg kan snakke og flørte med en kvinne på min alder, kanskje litt yngre. Plis hjelp meg. Er så lei av å føle det jeg føler. Vil bare føle lykke igjen, noe jeg ikke har gjort siden ungdomsskolen... Og takk for det dere gjør her! Det er forresten en jente på 18 jeg er veldig forelsket i, men hun liker gutter med tykt fyldig hår, penger, bra utseende osv. Og sjansen for at hun skulle like meg eksisterer ikke i dette universet, men om jeg skulle prøve, hva slags tips har dere? Håper dere kan hjelpe. Hilsen fortvilet ung mann.

Innsendt av gutt 23 år

Følelser Identitet Selvutvikling Innsendt av Gutt 23, 24.03.2014 - 22:34
Svar: 

Hei gutt 23!

Depressive tanker og psykisk helse:

Du skriver at du går til psykiater, men at det ikke hjelper. Til dette vil jeg understreke at samtalebehandling tar tid og hvis du har blitt mobbet og gått rundt med lavt selvbilde og negative tanker om deg selv i mange år, så er ikke dette noe man kan klare å snu i løpet av kort tid. Samtalebehandling kan hjelpe mye, men det må også skje ting i livet ditt utover samtalebehandlingen. Hvis du holder deg inne hele tiden, ikke har noen fritidsaktiviteter eller møter andre mennesker, så vil du jo heller ikke kunne få noen opplevelser som kan bekrefte et annet syn på deg selv enn det du har hatt frem til nå.

Det høres ut som du er langt nede nå og det er viktig at du forteller psykiateren din om alle disse tankene uansett hvor flaut, trist, skremmende eller vondt det kjennes i starten. Det er hele poenget med behandlingen. At man får satt ord på tankene slik at man klarer å bryte seg ut av det negative tanke og følelsesmønsteret som du befinner deg i nå. Alt som er negativt blir en sannhet når man er depressiv og det finnes ikke håp eller muligheter når man har det slik. Det kan føles slik for deg, men det betyr ikke at det er sant. Det betyr bare at det er slik du ser på livet nå, men også dette kan forandres. Depressiv tankegang er ofte mangelfull og full av motsigelser. Ved å klare å sette ord på alt og få dette utfordret av en behandler, så kan man faktisk få det bedre igjen.Jeg håper derfor at du ikke gir opp, men fortsetter å kjempe fordi du kan få det bra igjen.

Misforståelse som må oppklares:

Det er ikke slik at kvinner utvides nedentil avhengig av hvor mye sex de har. Det er heller ikke slik at de første gangene er vondt for alle kvinner. De første gangene man har sex, så kan sexen ikke være helt som forventet eller man kan være nervøs. Dette kan gjøre at kvinner spenner seg eller ikke produserer nok væske i skjeden. Dette gjør at man kan føle at det er trangere der eller at sexen er ubehagelig fordi det ikke er vått nok.

Å få kjæreste + sjekking/flørting:

For å få seg kjæreste må man først og fremst være proaktiv. Meld deg inn i organisasjoner, prøv speed-dating og andre måter å bli kjent med nye mennesker på. Dette er bra og dette skal du også fortsette med. Man skal aldri slutte med slike prosjekter. Dette er ofte en feil veldig mange personer gjør. Mange tenker "nei, nå har jeg prøvd dette et par ganger uten resultater, så nå gir jeg opp denne aktiviteten". Dating og det å finne seg en kjæreste er tidkrevende for de fleste og kan på enkelte punkter sammenlignes med et sjansespill. Jo flere ganger du spiller, jo større sjanse for gevinst. Slutter du å spille så har gjort det vanskeligere for seg selv. Hvis du aktivt ønsker en kjæreste eller et større nettverk, så er det flere tilbud eksisterer spesielt for single. Et eksempel er reiseselskapet Carpe Diem som arrangerer gruppeturer for single. Sukker.no har egne single-fester. Hvis du ikke har en ennå, så lag deg en profil på nett-dating (sukker, møteplassen, match.com og norgesdate) og se hva du får til her. Kjøp/lån bøker og søk seriøs informasjon om sjekking og spør vennene dine direkte om det er noe du kan eller burde endre ifht. måten du går frem på når du møter jenter. Venner vil deg vel og har som regel gjort seg flere observasjoner om hvordan du går frem når du er interessert/liker noen. Ta disse viktige og (brutalt) ærlige observasjonene og tilbakemeldingene på alvor for venner er faktisk de som vet hvordan du kan fremstå overfor andre.

Skaff deg venninner og ikke avstå fra et mulig vennskap med en venninne selv om hun har vist at hun ikke er interessert i et forhold med deg. Behold kontakten og husk at denne jenta har sikkert sine egne venninner som hun kan introdusere deg for. Større nettverk = flere muligheter. Man kan aldri få for stort nettverk eller for mange venner. Det er som regel gjennom nettverksbygging at man til slutt treffer en man blir kjærste med.

Å flørte er å smile og være glad og fleipete, bare at du gjør det med det med en du er tiltrukket av/har følelser for. Det er å si positive ting til den man liker som kan ha flere forskjellige meninger (ikke være overtydelig), men som kan tolkes i den retningen at man liker den andre personen eller synes hun er veldig attraktiv. Det er å komme med komplimenter og vise en interesse og fremstå litt lur. Når man ser etter en partner så ser man på utseendet, humor, verdier og og man vil klare å ta vare på hverandre evt. fremtidige barn (både økonomisk og emosjonelt).Still spørsmål til den du liker, vis interesse og bemerk når man har noe til felles. Jo mer man har til felles, jo større sjanse er det for at man passer sammen. Føler du at sjekking er utrolig vanskelig så gjør det veldig enkelt for deg selv og ha en kort og enkel huskeregel: "Smil og ikke ta opp triste eller alt for alvorlige temaer!". Husk også at i enkelte tilfeller kan faktisk den du liker være like nervøs som deg, men vise det på andre måter. Husk også å ikke fiksere på en person, men hele tiden minne deg på at det er mange mulige kjærester der ute. Hvis man bare fikserer alt på en person så blir man mer nervøs og føler tapet enda større hvis man får avslag - og alle mennesker får mange avslag i løpet av sitt liv. Det viktigste er at man fortsetter å prøve og aldri gir opp.

Selvfølelse, selvbilde og selvtillit:

Det er greit å ikke ha så mye selvtillit, men husk at ved lavt selvbilde og selvtillit så gjør man ofte sjekking og relasjoner vanskeligere enn det det er. At du er misfornøyd med utseendet ditt er du ikke alene om, men hvis du lar dette komme tydelig frem i form av at du har selvforakt, ikke har tro på deg sel eller fremstår som desperat for at den personen du flørter med skal like deg, så ødeleggger det for sjekkingen. Hvis din måte å gå frem på med jenter ikke funker, så ville jeg vurdert en annen tilgang.

Selvfølelse, selvbilde og selvtillit er tre begrep som ofte blir bruk om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke naturlig etter det andre. Selvfølelse er det vi føler om oss selv. Selvbildet er det vi tenker om oss selv og hva vi representerer. Selvtillit er opplevelsen av å mestre ferdigheter. Både selvbilde og selvfølelse er knyttet til selvinnsikt, mens selvtillit ikke nødvendigvis er det. Det går an å ha høy selvtillit og ganske dårlig selvfølelse eller selvinnsikt. Og omvendt kan man på grunn av god selvfølelse være klar over sine dårlige sider, som igjen kan gi dårlig selvtillit.

Selvfølelse og selvtillit er det mange som ønsker å styrke og det er i den sammenheng skrevet en del selvhjelpsbøker som gir konkrete råd og øvelser i hvordan du aktivt og bevisst kan jobbe for å styrke disse sidene. Vil derfor anbefale deg en bok som har vært til nytte for mange andre og som er skrevet for mennesker som sliter med akkurat de ting du tar opp her. Boken er billig og du får få kjøpt den på nett, den heter "Selvfølelse nå!" Det eksisterer også en bok som heter "Selvfølelsen" skrevet av en norsk psykolog samt David D. Burns bok "Tenk deg glad!" Mange sverger også til solstråleboken av psykolog Trond Edvard Haukedal.

Fokuserer du på ting ved deg selv som du liker, i stedet for å henge deg opp i detaljer som du misliker, så vil du kunne utvikle bedre selvtillit og utstråle positivitet i møte med andre mennesker, slik at de får en helt annen opplevelse av deg. Dette tar tid å lære og det vil ta tid for deg å omstille tankene til noe positivt, men starter du i dag, så er du allerede i gang med noe som kan forme deg, endre livet ditt og gjøre deg mer fornøyd.

Fysisk versus psykisk helse:

Du kan ikke gjøre noe med håret ditt, men du kan gjøre noe med kroppen din. Å vise at du tar vare på deg selv er tiltrekkende for det motsatte kjønn. Kom deg ut og vær i aktivitet. Det vil også ha en positiv effekt på psykisk helse. Det gir mer overskudd, bedrer søvn og fyller dagen din med andre aktiviteter enn å sitte inne. Begynn forsiktig og sett deg realsistiske delmål. Du kan begynne med å gå noen korte gåturer på 15 minutter, for så å gradvis ta lengre turer eller øke hastigheten. Å komme seg i form tar lang tid og drømmekroppen er der nok ikke før om et år eller lengre, men det vil være en av de bedre investeringene du har gjort i ditt liv. Å satse på psykisk og fysisk helse, uansett hvor vondt og slitsom prosessen er, vil være det beste valget du gjør for deg selv. En god fysisk form påvirker også selvbilde og kan med tid øke selvtillit når du ser hvilke resultater du kan oppnå. Ønsker du å få tips om kosthold, rutiner og treningsøvelser så snakk med fastlegen din. Han/hun kan eventuelt henvise deg videre som har enda mer kunnskap på området som kan hjelpe deg å få deg i god fysisk form.

Håper dette svaret var til hjelp for deg og at du følger mine råd.

Vennlig hilsen psykologen

Besvart 31.03.2014 - 14:40
Skriv utSkriv ut Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?