Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

hvordan fjerner jeg de hvite flekkene på tennene?
 

Kropp og helse Tannhelse Flekker Innsendt av Jente 17, 24.12.2016 - 23:58
Svar: 

Hei!

Hvite flekker på fortennene er ganske vanlige. Dersom jeg kunne ha sett tennene dine ville jeg nok ha kunnet si noe mer sikkert om hva de kom fra. Noen typer hvite flekker kan være begynnende hull på tannflatene, mens andre (flekker man har hatt hele livet) kan komme av en fluorskade eller en annen emaljeskade. De mest vanlige hvite flekkene vi ser, er imidlertid de vi kaller en utviklingsforstyrrelse i emaljen. Vi vet ikke sikkert hvorfor de oppstår, men de blir som regel synlig med en gang tannen kommer opp. Man tror at de kom da tannen ble dannet. Feber, medisinbruk som liten, skade mot melketennene er årsaker man diskuterer.

Flekkene vil som oftest vises bedre når tennene er tørre, for da blir liksom det hvite enda hvitere. For eksempel om du er tett i nesa og må puste mer med munnen.

Dersom man ønsker å fjerne flekkene finnes det flere alternativer, avhengige av type hvite flekker. Tannkrem vil ikke kunne ta bort flekkene. De går heller ikke bort med alderen.

Det finnes mange grader av slike skader. Noen er så små at man nesten ikke ser dem. Dersom man ikke har noen plager ved dem, det vil si at det ikke gjør vondt eller at det ikke blir hull der, er det best å ikke gjøre noen behandling. Andre har så mye ising fra skaden, og hull på resten av tannflaten, at man må legge en tannfarget fylling. Noen ganger kan man bleke bort flekkene, andre ganger må man lage porselenskroner eller fasader.

Om du ønsker å gjøre noe med dette, synes jeg at du skal få tannlegen din til å se på dette. Han/hun kan gi deg informasjon om hvilken type behandling som egner seg best for deg.

Vennlig hilsen tannlegen

Besvart 31.12.2016 - 18:12
Skriv utSkriv ut
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?