Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

hva er karius? og hva er karius 1 og 2 og 3?

Kropp og helse Tannhelse Karius Innsendt av Jente 17, 24.12.2016 - 23:57
Svar: 

Hei!

Hull i tennene, eller karies som det heter på fagspråket, graderer vi fra 0 til 5. Dersom det er 0 er det ikke hull. Grad 1 og 2 er begynnende hull (”nesten-hull.”) Det vil si at hullet ikke har vokst inn til tannbenet, det ligger kun i emaljen. Begynnende hull borrer man ikke, de kan nemlig stoppe opp av seg selv med riktig renhold og fluor. Grad 3 er et relativt lite hull som av og til må fylles igjen. Grad 4 er et ganske stort hull som må repareres. Grad 5 er et hull som er såpass stort at vi regner med at nerven (det innerste i tannen) er berørt av bakteriene, og må sannsynligvis rotbehandles. Dersom man har grad 5 har man som oftest hatt ganske vondt i tanna.

Hvor fort et hull vokser, avhenger av renholdet av tannen, kosthold og hvor på tannen hullet ligger. Et begynnende hullet vil nok aldri forsvinne helt, men det kan stoppe opp ved godt renhold og ekstra fluor. Ekstra fluor kan være fluorskylling- eller tabletter.

Et hull som er grad 4 eller 5, må ha behandling av tannlege dersom man skal stoppe utviklingen av hullet. Det vil ikke kunne forsvinne av seg selv, eller bli mindre med tiden.

Vennlig hilsen tannlegen

Besvart 31.12.2016 - 18:09
Skriv utSkriv ut
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?