Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

hvordan få ren hud?

Kropp og helse Kroppen Hudproblemer Innsendt av Jente 17, 24.12.2016 - 23:55
Svar: 

Hei!
For å ta vare på huden din er regelmessig stell viktig. Her får du noen gode råd:

 1. Rengjøre: 
  Bruk produkter som er tilpasset huden din. Har du en oljete hud, kan Basiderm Oil Controll foam wash eller Vichy Normaderm rensegel fungere bra. Fukt ansiktet og masser hudrensen inn. Skyll godt og klapp huden tørr med et mykt håndkle. Bruk en oljefri toner/ ansiktsvann for fet og uren hud for å fjerne rester av renseskumet. Toner påfører du huden ved å ha det på en bomullspad. En god toner bør være oljefri, dyptrensende og hindrer at porene tetter seg. Samtidig hindrer den at huden tørker ut.

  Det er lurt å bruke peeling et par ganger i uken, for å døde hudceller, men unngå områder med betente kviser. ACO spotless mud cleanser er en leire- og peelingvask som også kan brukes som dyptrengjørende maske. Kan anbefales. 
  Alle disse produktene skaffer du på apotek.

 2. Behandle:
  Det finnes ingen mirakelkurer eller snarveier for å bli kvitt kviser eller uren hud. Det finnes reseptfrie midler du kan forsøke i første omgang. Det er midler med benzoylperoksid (for eksempel Basiron). Disse medisinene åpner opp hudporene ved å løse opp keratin, samtidig som de reduserer antallet bakterier. Man bør prøve en reseptfri behandling i minst 6-8 uker før man vurderer effekten. Midler med benzoylperoksid som er uten alkohol og parfyme, gir mindre fare for å tørke ut huden enn de som inneholder alkohol. Bruk gjerne en fuktighetskrem som ikke er for fet hvis huden kjennes tørr. Det er viktig å lese og følge pakningsvedlegget nøye ved bruk, fordi disse produktene kan irritere huden og er også kjent for å bleke klær og tekstiler.

  Hvis reseptfrie midler ikke hjelper så finnes det flere reseptbelagte medisiner som gelé, kremer eller tabletter (antibiotika)som kan hjelpe godt. Faktisk finnes det så god behandling mot kviser i dag, at de fleste kan hjelpes svært godt. Ofte må man kombinere flere typer medisiner. Hos jenter kan behandling med P-pillen Diane være til hjelp, fordi dette medikamentet også senker nivået av testosteron. Dersom heller ikke reseptbelagt behandling hjelper godt nok, bør fastlegen henvise til en hudlege, dersom problemet er stort. Da kan behandling med isotretinoin (Roaccutan) være aktuelt.

  Etter at du er blitt kvitt kvisene dine, er det viktig at du fortsetter å behandle huden. Slutter du med behandlingen bare fordi de synlige plagene forsvinner, kan kvisene dukke opp igjen. En kvise bruker ca. 6-8 uker på å bli til.

  Problemer med kviser kan være slitsomt når de står på, men kanskje en trøst at det er noe som går over eller blir bedre hos de fleste. Det er likevel viktig å få hjelp av lege, dersom man ikke lykkes med behandlingen på egenhånd, fordi vi vet at kviser kan skape mye psykisk stress hos dem det gjelder.

  Det har vært en del forskning om andre faktorer kan påvirke kviseproduksjonen. Flere studier har vist at inntak av melk er forbundet med kviseplager, men det er ikke dermed sagt at melkedrikking fører til kviser. Noen påstår at sjokolade øker risikoen for kviser, men det har vi ikke kunnet bevise. Noen vil imidlertid merke at visse matvarer forverrer kvisene. Da er det lurt å begrense inntaket av slike matvarer.

 3. Gi fukt til huden:
  Cirka 5 minutter etter påføring av behandlende krem, anbefaler vi at du tilfører huden fuktighet, for å redusere risikoen for tørr og irritert hud. Tørr og flassende hud er en vanlig bivirkning for de som bruker behandlende kremer og enkelte tablettkurer mot kviser og akne. Da kan man oppleve at de lette kremene man tidligere har brukt ikke lenger gir nok fuktighet til huden.

Jeg håper dette kan være til noe hjelp. Jeg legger også ved linken til omkviser.no, hvor du får råd av hudlege om behandling av kviser. 
Du får også mange gode råd her.

Håper dette hjelper deg.
Lykke til!

Hilsen helsesøster.

Besvart 31.12.2016 - 18:08
Skriv utSkriv ut
Du har stemt
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?