Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

Hei!
Jeg er veldig usikker på noen ting og er litt redd.
Forrige uke (uken før menstrasjon) glemte jeg en p-pille. Det gikk over 48 timer. Uten å tenke over det, og i full panikk tok jeg to piller den dagen. Jeg bruker Loette 28.
Noen dager senere hadde jeg og kjæresten min sex uten kondom, men han kom ikke inni meg. Litt senere leste jeg at jeg ikke var beskyttet på 7 dager, og da at jeg ikke var beskyttet den gangen. Jeg fikk ikke tatt noen angrepille, og nå er jeg kjemperedd for å være gravid.
Jeg har fått mensen til vanlig tid nå, men den er for det meste brun, litt rød og litt slimete.
Er jeg beskyttet dersom jeg begynner på et nytt brett nå etter mensenperioden? Kan jeg være gravid? Evt. hva gjør jeg om jeg er gravid og ikke vil ha barn nå?
Hver så snill å svar meg :) takk på forhånd.

Kropp og helse Prevensjon P-piller Innsendt av Jente 18, 24.12.2016 - 16:33
Svar: 

Hei jente!

Du gjorde det riktige ved å ta både den glemte pillen og en ny pille. Dersom det var bare en pille du glemte er du fortsatt beskyttet mot graviditet, og jeg tror du kan slippe å engste deg for å være gravid. At blødningen din er annerledes enn vanlig kommer ganske sikkert av at du har tatt to piller og at dette virker inn på syklusen din. Du kan starte på nytt brett  og du er da beskyttet mot å ikke bli gravid. Skulle du derimot kjenne deg usikker, så ta en gravitest. Gravitest får du kjøpt på apotek og i mange dagligvareforretninger. Du kan også få tatt en graviditetstest hos helsesøster, legen din eller ved helsestasjon for ungdom.

Du spør hva du sal gjøre om du er gravid og ikke vil ha barn ennå? Skulle du være gravid, er det mulig å ta en abort. Jeg legger ved vårt standardsvar om abort slik at du kan lese det om du vil.

Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke (= 10 uker etter graviditetsstart!). Svangerskapsukene regnes fra første dag i siste menstruasjon, altså opp til 2 uker før man blir gravid.
Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man søke om dette. Søknaden skal vurderes av en nemnd som består av to leger. Beslutningen skal tas i samråd med kvinnen.

Man må være fylt 16 år for selv å få bestemme at man skal ta abort. Er man under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret (eller i gitte tilfeller vergen) gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler mot det. Det kan være grunner som at det er et dårlig forhold mellom jenta og foreldrene, ulik religion, jenta bor ikke hos foreldrene, og hun vurderes til å være så moden at hun forstår hva et slikt inngrep innebærer. Men vi råder de fleste til å snakke med foreldrene sine, da dette er et vanskelig valg og mange går gjennom en tøff prosess. Selv om foreldrene blir forskrekket og kanskje sint med det samme, velger de fleste å støtte barna sine når de ser de har det vanskelig.

Abort er gratis, det gjelder også den første legetimen. Hvis man har et stykke å reise til sykehuset, får man ikke dekket hele reisen. Det er egenandel på 270 kroner på reisen.

Hvis man ønsker å ta abort, anbefaler vi at det første man gjør er å oppsøke fastlegen eller legen på helsestasjon for ungdom. Man kan godt be om en akutt time (øyeblikkelig hjelp), så det ikke blir så lang tid å vente på legetime. Man kan også oppsøke sykehuset der aborten skal utføres direkte, uten å gå om fastlege/helsestasjonslege. Vi anbefaler legetime først for å få informasjon og veiledning. Du vil få all nødvendig informasjon av legen din. 

Legen henviser deg til abortinngrep og du får brev eller telefon fra sykehuset om time. Ved hast kan legen henvise deg øyeblikkelig, slik at du får time innen få dager.

Alle sykehus tilbyr medisinsk abort

På sykehuset vil du først bli undersøkt med ultralyd og aborten vil bli planlagt.
Abort kan utføres på to forskjellige måter, men medisinsk abort anbefales og foretrekkes. Er man over 18 år kan man også velge hjemmeabort. Hjemmeabort er ikke aktuelt ved kommunikasjonsproblemer og alvorlig sykdom. Svangerskapet må være mindre enn 9 svangerskapsuker om det skal være aktuelt å være hjemme.
Ønsker man å være på sykehus får man uansett det.

1) Medisinsk abort. 
På sykehus;
Skal man ta medisinsk abort møter man opp på sykehuset og får en medisin som stopper videre utvikling av svangerskapet. Oftest får man denne medisinen samme dagen man er på sykehuset for sjekk med ultralyd av hvor langt man har kommet i svangerskapet.
Ved sykehusabort kommer man tilbake 2 dager senere. Man møter opp på sykehusets dagavdeling etter avtale. Der får man først smertestillende og kvalmestillende medisin. Deretter blir det ført 4 små tabletter inn i skjeden. Disse skal etter hvert få livmoren til å tømme seg. Det hele tar vanligvis fra fire til seks timer, og minner om en ganske kraftig menstruasjon. Man blør vesentlig kraftigere enn ved en menstruasjon. Når personalet har sjekket det som kommer ut av skjeden og de takvise smertene i magen har gitt seg får man dra hjem. 

Hjemmeabort:
Pågår på samme måte rent teknisk sett. Forskjellen er at man får med seg hjem de smertestillende og kvalmestillende medisinene i tillegg til de 4 tablettene man selv skal sette inni skjeden 2 dager senere. Ved hjemmeabort avtales det at sykehuset ringer hjem utpå dagen da aborten gjennomføres. Videre oppfølgning avtales om man er usikker på at aborten er overstått. Ved hjemmeabort skal man ikke være alene!

Etter aborten:
Det er på det sterkeste anbefalt at man tar en gravitest omtrent 4 uker etter aborten for å være sikker på at den har vært vellykket. En del sykehus tilbyr at man kommer tilbake til sykehuset og tar en gravitest i form av en blodprøve som kan påvise graviditetshormoner i blodet
Dette er viktig siden 1-2 av 1000 medisinske aborter mislykkes.
Man kan få sykemelding inntil 3 dager i forbindelse med aborten.
Man blør ofte 10-12 dager etter en abort. Ofte er det brunlig utflod inntil 2 - 3 uker etter aborten. Man skal i denne perioden ikke bruke tampong. Smerte som ved menstruasjon kan forekomme dagene etter aborten.

Samleie og karbad bør unngås de første 2 ukene eller så lenge det blør på grunn av infeksjonsfare.
Mensen kommer vanligvis tilbake 4 - 6 uker etter aborten.
Skal man starte med p-piller gjør man det samme dagen eller dagen etter aborten.

Ta kontakt med sykehus dersom; 
Du blør mer enn 6 nattbind på to timer. 
Du får feber. 
Har smerter mer enn 14 dager.
Blør mer enn 4 uker. 
Har kraftig blødning med blodklumper mer enn 14 dager.

2) Kirurgisk abort (utskrapning). Er ikke vanlig å bruke lengre.
Men om dette skulle bli et valg møter man til dagbehandling på sykehuset. Etter å ha blitt klargjort blir man trillet inn på operasjonsstuen. Det blir gitt en lett narkose under inngrepet. Inngrepet skjer gjennom skjeden. Livmortuppen åpnes med et lite instrument slik at det kan føres inn en liten sugeslange. Livmorinnholdet blir så sugd ut. Deretter skrapes livmorslimhinnen som oftest bort med et lite instrument. Dette for å sikre at hele svangerskapsproduktet kommer ut. Hele inngrepet varer ca 10 minutter. Etter en stund på intensiv/oppvåkningsavdeling blir man noen timer på sykehusets dagavdeling. Hvis alt går greit, kan man reise hjem etter noen timer. Noen kan reagere på narkosen og må derfor bli lengre.

Etter aborten:
Det er veldig viktig at man tar en graviditetstest omtrent 4 uker etter aborten for å være sikker på at den har vært vellykket. Dette er viktig siden 1-2 av 1000 medisinske aborter mislykkes. Det kan også skje ved kirurgiske aborter. Det er ikke noe poeng å ta denne tidligere for da kan den bli positiv selv om alt er bra. Det er fordi det fremdeles kan finnes graviditetshormoner i kroppen etter en abort.

Man kan få sykemelding inntil 3 dager i forbindelse med aborten hvis man ønsker det.
Man blør ofte 1-2 uker etter en abort. Ofte er det brunlig utflod inntil 2 - 3 uker etter aborten. Man skal i denne perioden ikke bruke tampong. Smerte som ved menstruasjon kan forekomme dagene etter aborten.

Samleie og bading i badekar og basseng bør unngås de første 2 ukene eller så lenge det blør på grunn av infeksjonsfare.
Mensen kommer vanligvis tilbake 4 - 6 uker etter aborten.

Ta kontakt med sykehus dersom; 
- Du blør mer enn 6 nattbind på to timer. 
- Du får feber. 
- Har smerter mer enn 14 dager.
- Blør mer enn 4 uker. 
- Har kraftig blødning med blodklumper mer enn 14 dager.
- Har positiv graviditetstest etter 4 uker

 

Prevensjon etter abort:
Skal man starte med prevensjon gjør man det samme dagen eller dagen etter aborten. Ønsker man spiral og har tatt en medisinsk abort må man vente 3-4 uker, og sette denne hos egen lege eller helsestasjonen for ungdom. Man må ha sluttet å blø og graviditetstesten må være negativ. Ved kirurgisk abort kan man få spiralen satt inn under selve aborten. 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Besvart 31.12.2016 - 15:23
Skriv utSkriv ut
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?