Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

Hei. Jeg er en jente på 16 og ville bare spørre om en ting angående mammaen min. Jeg er utrolig gla og takknemlig for den moren jeg har for hun er kjempe snill, men når hun blir sint blir jeg redd. Hun kaller meg for stygge ting som ond, slutty, idiotisk osv. Jeg bli utrolig lei meg men det som skremmer meg mest er når hun tar tak i meg. Det har hendt noen ganger at hun har slått meg og hun lover å aldri gjøre det igjen, men det skjer bare igjen. Det pleier ikke være hardt da. Hun pleier å klype meg i armen å dra meg hvis jeg prøver å gå opp på rommet så kommer hun etter meg. Jeg er redd for å gjøre henne sint fordi hun blir til en helt annen person. Hun får meg til å føle at det er min feil at hun blir sint men jeg har jo ikke gjordt noe. Hva burde jeg gjøre? Jeg vil ikke det skal bli sånn at jeg er redd for å komme hjem.

Følelser Familie Vanskelig Innsendt av Jente 16, 24.12.2016 - 00:02
Svar: 

Hei.
Det er så bra at du klarer å fortelle hvordan ditt forhold til mamma er. Det å være redd den personen man også er mest glad i, er veldig vondt og forvirrende. Jeg skjønner godt at du blir lei deg og usikker på hva du skal gjøre. Du trenger et trygt hjem og du helt rett i at du skal ikke være redd for å komme hjem.

Din mamma gjør ting hun vet ikke er bra, men så gjør hun det på nytt igjen. Hun vet at hun ikke skal skremme deg, si stygge ting eller slå deg. Hun lover at hun ikke skal gjøre det, men så skjer det igjen likevel. Det gjør at du blir skuffet gang på gang og blir værende i en frykt for hva som kommer til å skje. Dette er ikke bra for deg og ikke bra for mamma. Dere begge trenger hjelp til å endre på dette.

Du er ungdom, så du skal ikke være redd for å gjøre mamma sint, men få lov til å være den du er med alle dine følelser og behov. Du føler at det er din feil at hun blir sint, men så vet du med fornuften din at du har ikke gjort noe galt. Det er mamma som blir sint og det er mamma sitt ansvar å takle sine følelser slik at det ikke går utover deg. Dessverre klarer ikke mamma dette og det at du føler at det er din skyld, er noe som vi vet skjer når man opplever vold. Sånn påvirker krenkelser ofte følelsene. Derfor er det så viktig at du får god hjelp.

Når du og mamma har en fin stund sammen, så kan du fortelle mamma hvordan du har det. Du sier det så fint i dette spørsmålet. Fortell mamma det samme som du skriver her eller la henne få lese spørsmålet. Hvis ikke mamma klarer å lytte til deg og be om hjelp slik at dere kan få en endring, så må du be om hjelp. Mamma kan få hjelp fra Familievernkontoret for å jobbe med relasjonen mellom dere to og hjelp fra sin lege til å finne ut hva som kan være god oppfølging for at hun skal få hjelp med sine sinneproblemer. Det handler både om at hun må endre seg og at dere må få hjelp til å få en trygg relasjon igjen. 

Det er god hjelp å få. Det kan være ulike årsaker til at mamma har et sinneproblem. Det er ikke din skyld og det at du ber om hjelp, vil være en god hjelp for mamma også. Det er ikke bra for henne å være så sint at hun gjør deg redd. Dere er glad i hverandre og ønsker det beste for hverandre, men mamma sitt sinne ødelegger for dere. For at det skal bli en endring, så må mamma være villig til å erkjenne at dette er noe hun trenger hjelp til. Hun har prøvd lenge å fikse dette selv, men det går ikke bra.

Du skriver ikke noe om andre familiemedlemmer eller slektninger. Hvis du bor sammen med søsken og pappa, så er dette noe som alle blir påvirket av. Hvis du bor alene med mamma, men har kontakt med pappa, så kan det være en god hjelp å snakke med begge foreldrene dine om hvordan du har det. Når det skjer vold og krenkelser hjemme, så kan det være lettere å prate med noen som ikke er en del av familien. Helsesøster kan være et godt sted å få snakket slik at du kan få støtte for din egen del og hjelp til at mamma skal forstå at hun må få hjelp til å forandre seg. En lærer du stoler på, kan også være et godt sted å betro seg. Dette er ikke noe du skal være alene om å takle.

Hvis det oppstår situasjoner der du blir veldig redd, så bruk Alarmtelefonen for barn og unge Der kan du få god hjelp og det kan være en vekker for mamma slik at hun forstår alvoret. Barnevernet er de som skal ta ansvar og hjelpe dere som familie når du opplever vold hjemme. Det betyr ikke at ikke du kan bo hjemme, men at de kan hjelpe dere slik at du får det trygt.

Jeg håper du klarer å bruke rådene.
Ønsker deg en fortsatt god jul og nyttårsfeiring.

Vennlig hilsen Klinisk konsulent.

Besvart 31.12.2016 - 12:54
Skriv utSkriv ut
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?