Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

Hva gjør man når søsken går inn på rommet ditt og erter deg?

Følelser Familie Erting Mobbing av søsken Innsendt av Jente 11, 20.12.2016 - 14:53
Svar: 

Hei

Det er et godt spørsmål du stiller. Handler dette om eldre eller yngre søsken?

Hvis yngre søsken erter, så kan man prøve å være en god rollemodell og forklare hvordan man bør oppføre seg mot andre. Man kan prøve å sette grenser ved å forklare: "Det er ikke greit at du oppfører deg på den måten" "Jeg vil gjerne leke med deg og være sammen med deg, men da må du være hyggelig og grei." "Det er ikke lov å erte eller si noe sårende til andre. Da bør man si unnskyld". 

Hvis eldre søsken går inn på rommet og erter, kan det være lurt å prøve en annen løsning. Kanskje noen voksne hjemme må prøve å hjelpe til? Eller kanskje det er lurt å forklare og spørre: "Jeg blir lei meg når du sier sånn, hvorfor oppfører du deg sånn mot meg?" "Kan vi ikke heller finne på noe hyggelig sammen?"

Du kan trekke deg unna de som ikke er hyggelige, også søsken som erter. Men det er vanlig at søsken irriterer og plager hverandre innimellom. Ofte er søsken veldig glad i hverandre selv om de er uenige og erter hverandre. Det er de voksne hjemme som har ansvar for at det er trygt og godt å være hjemme. Men hele familien må prøve å finne en måte å leve sammen som går greit for alle. Noen barn og ungdommer trenger mer hjelp enn andre til å lære hvordan man bør oppføre seg mot hverandre. Du trenger ikke finne deg i å bli ertet, og det er helt greit om du setter grenser for deg selv hvis du opplever å bli urimelig behandlet. Det hjelper sjelden å oppføre seg krenkende tilbake.

På ung.no kan du lese om søskenkrangling. Kanskje du finner noen tips der som passer for deg?

Lykke til. Håper svaret mitt var noe til hjelp.

Vennlig hilsen helsesøster

 

Besvart 28.12.2016 - 13:15
Skriv utSkriv ut
Du har stemt
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?