Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

Vet dette kansje er ett vanskelig spørsmål å svare på. Har en venn som skal prøve sopp for første gang, vennen har i sin barndom opplevd voldtekt. Incest. Vet sopp har mye med miljø man er i og hvordan man har det på den tiden man tar sopp. I og med at "trippen" med sopp er noe som foregår i en og hver sitt hode, psykisk. Er det en stor fare for at dette vil komme fram under en trip? Personen husker ikke deler av sin barndom, og er derfor bekymret for at dette kan komme opp, ufrivillig og forårsake en bad trip. Man kan vel si store deler av barndommen er ubehandlet på ett vis.

Rus Rusmidler sopp Hallusinasjoner Innsendt av Annet 21, 16.12.2016 - 20:35
Svar: 

Hei

Det er helt riktig som du sier - at hallusinogene rusopplevelser i stor grad avhenger av hvilket miljø man er i, og hvordan man har det på det aktuelle tidspunktet. Det er også riktig at hallusinogener kan bidra til å komme i kontakt med undertrykte tanker og følelser - på godt og vondt. Dersom vennen din har mange vanskelige og ubearbeidede tanker, er det ikke usannsynlig at noe av dette vil kunne dukke opp under hallusinogen rus. Hvordan vennen din vil takle dette dersom det skulle dukke opp, er vanskelig å forutsi. Enkelte vil oppleve dette som svært ubehagelig, ikke kun der og da men også i ettertid - noe som potensielt kan forverre vedkommendes situasjon. Andre vil derimot oppleve dette som en krevende, men samtidig også nyttig og forløsende opplevelse. Uansett er det et usikkerhetsmoment her, og kanskje ikke noe man bør gamble på, når man veier mulig "tap" opp mot mulig "gevinst". Hva vi også kan si, er at dersom man i utgangspunktet frykter at man vil få en bad trip idet man inntar hallusinogener, er risikoen nok noe større for at nettopp dette vil skje (uten at det nødvendigvis er noen automatikk i dette).

Denne avgjørelsen er det riktignok kun vennen din som må ta. Dersom du ikke har gjort dette allerede, kan du jo snakke med vennen din om de bekymringene du har, og evt. oppfordre hen til å oppsøke psykolog for å rydde opp i tankene sine. Dette kan være nyttig uansett om hen kommer til å ta sopp eller ikke. Men dersom hen ikke ønsker å gjøre dette, er du simpelthen nødt til å respektere dette ønsket.

Dersom vennen din bestemmer seg for å prøve sopp, bør du oppfordre hen til å gjøre dette med visse forhåndsregler. Først og fremst bør vennen din være i godt humør, og i trygge omgivelser, omgitt av trygge personer vedkommende stoler på - hvor minst én av disse bør være edru. Personene rundt bør også opprettholde en mest mulig rolig og positiv atmosfære. Vennen din bør også være forsiktig og innta en lav dose, slik at hen unngår risikoen for en overveldende opplevelse, samt får "testet" hvor godt vedkommende egentlig tåler hallusinogener. I så fall er det viktig å bemerke at det kan ta litt tid før virkningen inntreffer og når sitt klimaks (normalt mellom 1/2-2 timer); dette for å unngå at man tar enda mer sopp, kun fordi man ikke merker så mye virkning med det samme. Vennen din (og alle andre) bør også unngå samtidig bruk av alkohol eller øvrige rusmidler. Og til sist; ved behov, ikke vær redd for å kontakte helsepersonell; disse har taushetsplikt, også hva gjelder bruk av illegale rusmidler.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Besvart 23.12.2016 - 13:07
Skriv utSkriv ut
Du har stemt
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?