Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

Hei!
Jeg lurer på dette med hasj/cannabis. Selv har jeg hatt en ikke så bra barndom, mye alkohol blandt de voksne, missbrukt av barnevakten, psykisk misshandling av foreldrene mine og sviktet av barneværnet.
stresset mye, vokst opp tidlig og fikk "dyp tilbakevendende" depresjon for 2 år siden. Har også hatt depresjon føre det også, men klarte å komme meg ut av det den gangen siden jeg var så ung. For 2 år siden da depresjon kom tilbake værre enn noen gang så begynte jeg til og med å gå til psykolog fordi det ble såpas ille at jeg på et halvt år hadde vurdert selvmord to ganger, og prøvde nesten den ene gangen.
I tillegg til dette har jeg sliti en del med smerter i magen som legene ikke finner ut av. Dette går ut over sexlivet, hverdagslivet og psyken.

Men! For 1 år siden ble jeg "kriminell" i følge loven. Jeg fikk noen venner som var utrolig gode folk. De var støttende og fortalte meg ikke at de røyka hasj/cannabis føre jeg selv fant det ut etterhvert. Jeg var ganske nysgjerrig og fant ut at de også brukte hardere stoffer i ny og ne. Jeg fikk lov til å prøve et par trekk hasj/cannabis hvis jeg ville, men så fort de så at jeg nølte så nærmest nektet de meg fordi de ikke ville at jeg skulle bli "tvunget" inn i et "miljø" slik man "lærer" om på skole fra man er liten.
Den neste gangen jeg var med de så ønsket jeg faktisk å prøve for nysgjerrighetens skyld, og fikk lov til det.

Det var den beste følelsen noen sinne! ikke fordi jeg var ruset men fordi jeg endelig kunne slappe ordentlig av for første gang i hele mitt liv. Første gang jeg ikke hadde vondt noe sted, første gang jeg tenkte klart på over 1 år (etter jeg fikk depresjon) og første gang jeg fikk sove ordentlig på over 1 år. I tillegg hadde jeg en fuckbuddy jeg møtte samme dagen og vi hadde sex. Og for første gang i mitt liv så hadde jeg ikke vondt når jeg hadde sex, det var første og eneste gang jeg faktisk har hatt en orgasme under sex.
Til å starte med så røyket jeg ca. 5 dager i uka i 4 mnd, frem til jeg flyttet og fikk kjæreste. Når jeg ble sammen med han så endte vi opp med å røyke et par ganger sammen også slutta vi i 6 mnd. Nå det siste halve året har vi røyket ca. annen hver helg.

Så.. det som er! er at depresjon er jeg nesten kvitt etter jeg begynte å røyke, smertene mine i kroppen er mindre, jeg har et mye bedre sexliv og min daglige funksjonalitet er bedre enn noen gang.

Så mitt spørsmål er hvorfor jeg er per definisjon "kriminell"? Jeg er klar over at stoffet går under svartemarkedet og skjønner at det er ulovlig. Men slik som NRK sine dokumentarer er jo egentlig enige med meg i at cannabis ikke er like farlig som bla. alkohol og tobakk. Hvorfor er det ulovlig å slappe av hjemme i stua med tv og godis på en fredag kveld kontra å ut på byen og rave, bli voldtatt og sovne i grøfta?

Det er lovlig i så mange land til medisinsk bruk, men hvorfor henger Norge så langt etter? Hadde ikke jeg begynt å røyke så hadde jeg mest sannsynlig ikke hvert der jeg er i dag. Selv om det kan høres litt alvorlig ut, men ja det er faktisk sant. Og det værste er at jeg er redd for å fortelle det til folk fordi de vil anse meg som narkoman og kriminell selv om jeg kun røyker 1-4 ganger i mnd.. jeg er til og med redd for å fortelle det til legen.

Rus Rusmidler Cannabis Depresjon Innsendt av Jente 20, 13.12.2016 - 18:11
Svar: 

Hei

Så godt å høre at dette hjalp deg med både dine psykiske og sosiale utfordringer og med dine smerter ved samleie.

Det er interessant refleksjoner du har om cannabis. I Norge er cannabis som rusmiddel fortsatt ulovlig, dette er det flertall for på Stortinget og derfor er det slik. Cannabis/THC finnes i noen få medisiner i Norge, men ikke i form av marihuana eller andre varianter som kan røykes. Norge gjør det foreløpig på denne måte, men det kan endre seg. Det er et demokratisk land vi lever i og forhåpentligvis blir folkets vilje tatt til etterretning også i denne saken. Såvidt vi kjenner til er det fortsatt flertall i folket for kriminalisert cannabis (se f.eks denne artikkelen http://www.dagbladet.no/nyheter/bare-12-prosent-sier-ja-til-legalisering... . Her er spørsmålet riktignok legalisering, ikke avkriminalisering av bruk. Men heller ikke avkriminalisering av bruk er det flertall for).

Vi synes ikke du skal definere deg selv som "kriminell" på bakgrunn av dette. F.eks. ville vi ikke si at en som kjører for fort i bil er kriminell (selv om det er straffbart). Hun som gjør det er - som du - en person som bryter en lov. Vi ville ikke kalle det å være "kriminell per definisjon". Å være kriminell er kanskje mer en livsstil, noe mer gjennomgående enn et helt marginalt lovbrudd som du begår.

Folk har nok temmelig ulike erfaringer med å fortelle om sin cannabisbruk. I noen miljøer er det stor aksept for dette, i andre liten. Hvis du er redd for å snakke med folk om din cannabisbruk, så kan det kanskje være like greit å holde det for deg selv eller bare snakke med gode venner om det.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Besvart 20.12.2016 - 12:59
Skriv utSkriv ut
Du har stemt
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?