Hopp til hovedinnhold

Har du et vanskelig spørsmål?

Spør Klara Klok!
Det er gratis, anonymt og du får svar i løpet av en uke

Panikk, lukk siden

Du er her

Spørsmål

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt. Hilsen driftsansvarlig
Spørsmål: 

Hei. Jeg er en gutt på 20 år.

Jeg prøvde Magic Mushrooms når jeg var på utenlandsferie en fikk en vanvittig rus og tilstand jeg aldri har vært borte i før.
Daglig bruker jeg ingen form for rus utenom alkohol, ikke en gang snus eller røyk.

Opplevelsen jeg hadde med Magic Mushrooms var ikke bra. Jeg fikk panikk og mistet kontroll vennene mine i situasjonen og måtte lete etter de uten telefonen min på en strand med 20 000 mennesker midt på natta. Utrolig nok fant jeg de igjen, og kunne sitte sammen med de til rusen forsvant helt 2-3 timer etterpå.

2 år etter denne opplevelsen har forskjellige ting plaget meg. Jeg har hatt en rekke panikkanfall som ligner på den stressende og pressede situasjonen jeg var i under sopp-rusen. Panikkanfallene dukker opp når jeg reiser alene, er på jobb, bussen eller i andre sosiale sammenhenger.

Bivirkningene av disse anfallene har vært kvalme, stress og ikke minst svette. Har svettet utrolig mye - noe som tyder på angst/panikk.

I sommer 2016 leste jeg meg godt opp på dette med panikkanfall slik at hodet mitt skulle forstå at panikkanfall ikke er farlig. Jeg måtte også gå så langt å ta botox i pannen for å unngå mer svetting. Disse to tiltakene har gjort livet mitt enormt mye bedre, og mitt siste panikkanfall var i juli 2016 etter at jeg hadde det kanskje 10-15 ganger i måneden tidligere.

I mellomtiden av disse 2 årene hadde jeg også et magesår som varte i 10 mnd, men det var grunnet stress på jobb.

Nå føler jeg meg pigg, men jeg er veldig nysgjerrig på om disse anfallene KAN ha noen sammenheng med de hallusinasjonene og panikken jeg opplevde under den rusen, eller om dette mest sannsynlig har vært en effekt av dårlig selvtillitt eventuelt magesåret.

For det er litt vanskelig for meg å bedømme egentlig. For dårlig selvtillitt har jeg uansett hatt disse to årene, men om det er bare grunnet svak psyke eller om det har vært en langvarig effekt etter en unødvendig og mislykket rus.

Jeg har ikke snakket med en psykolog om dette problemet, og føler meg stolt av å kunne riste av meg dette problemet selv. Tror dere imidlertid at det kan være lurt å snakke med en psykolog for å unngå at dette skjer igjen?

Takk for svar :-)

Rus Rusmidler Anfall Innsendt av Gutt 20, 09.12.2016 - 23:05
Svar: 

Hei

Først og fremst er det godt å høre at det har gått bedre med deg det siste halve året. Dette høres ut som en krevende tilstand å leve med, og det er godt å lese at du har funnet noen velfungerende strategier for å takle problemet ditt.

Du spør om dette kan ha hatt sammenheng med din bruk av psilocybin-sopp, og svaret er at ja, det kan være en sammenheng. Du legger vekt på ordet "kan", og det samme gjør vi. Men det er tvilsomt at disse plagene i så fall er forårsaket av denne rusopplevelsen alene; dersom det finnes noen sammenheng er den nok hovedsakelig indirekte, dvs. at psilocybin-soppen har bidratt til å fremskynde eller utløse en tilstand som allerede lå latent i deg. Det at du bruker beskrivelser som "dårlig selvtillit" og "svak psyke" om deg selv, er noe som forsterker denne oppfatningen for vår del. Dersom denne beskrivelsen stemmer, vil du nok da i utgangspunktet være mer utsatt for panikkanfall o.l., og hallusinogener kan øke sårbarheten din for dette. Den gode nyheten er imidlertid at permanente skader som følge av bruk av hallusinogener forekommer svært, svært sjelden.

Merk at dette kun er spekulasjon fra vår side, eller i det minste en kvalifisert gjetning. Dersom du føler at du fungerer greit per i dag, er det ikke sikkert at du behøver å snakke med en psykolog - med mindre dette er noe du faktisk ønsker. Men dersom dette mot formodning skulle bli et tilbakevendende problem for deg, kan det være lurt å snakke med en psykolog om dette - psykologer har ofte god erfaring med behandling av panikkanfall, uavhengig av hva som har forårsaket dette.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Besvart 17.12.2016 - 08:33
Skriv utSkriv ut
Gi tilbakemelding Hva synes du om denne siden?